Wat is duurzaam leven?

Inleiding

In de media zie je de laatste tijd heel vaak het woord "duurzaamheid" voorbij komen. Maar niemand schijnt de betekenis van het woord precies te kennen. Waarschijnlijk komt dit doordat de betekenis heel erg divers is. Wat verstaat ZoKanHetOok.Net eigenlijk onder duurzaamheid?
Als je naar het woord kijkt zou je kunnen denken dat het product wat duurzaam is lang mee moet gaan. En we denken dat dat ook precies is wat het betekent. Maar dan in veel bredere zin.

Het duurzame produkt gaat lang mee
Het duurzame product gaat lang mee waardoor er niet steeds een nieuw product voor hoeft te worden gemaakt en er dus ook geen beroep hoeft te worden gedaan op grondstoffen die uit de natuur komen en beperkt voorradig zijn.
Het duurzame produkt is mensvriendelijk gemaakt
Het product is op menswaardige manier gemaakt. Zodat de mensen die een duurzaam product gemaakt hebben ook lang leven zonder te behoeven betalen met hun gezondheid of zelfs hun leven. Uiteraard worden deze produkten niet door kinderen gemaakt!
Het duurzame produkt is niet giftig
Het duurzame product bevat geen gif zodat de mensen en andere levende wezens zoals dieren en planten die het product gebruiken, binnen krijgen of ermee in aanraking komen, lang leven en niet ziek worden of zelfs doodgaan door het produkt.

"Greenwashing"

Inmiddels zijn er zeer veel initiatieven te vinden die zeggen dat ze duurzaam bezig zijn. Wij vinden een produkt of dienst pas echt duurzaam als het aan de drie bovenstaande voorwaardes voldoet. In een later artikel zullen we ingaan op hoe je daadwerkelijk duurzame initiatieven kan scheiden van "greenwashing" (initiatieven die ineens groen zien terwijl er niets verandert is).

Follow zokanhetook on Twitter