ÔĽŅ

Geldzaken

Start

Doen!

Inleiding

Veel onderwerpen hebben met geld te maken en als er ergens vaak over geschreven of gesproken wordt is het wel geld. Er zijn verschillende manieren om geld uit te geven en om aan geld te komen. Steeds vaker worden gebeurtenissen en plannen uitgedrukt in geld. Geld is dus heel veelzijdig. Voor de een is het heel belangrijk, voor de ander is het een noodzakelijk kwaad. Er valt nog een heleboel duurzame winst en bewustwording te behalen als het om geld gaat.

Geldthema's
De keuze van de bank
Enige tijd terug waren de grote banken slecht in het nieuws omdat zij zouden investeren in projecten die oorlog en armoede stimuleren. Daarom is het belangrijk kritisch te kijken naar wat de bank met jou geld doet. Op de eerlijke bankwijzer vind je meer informatie.
Inkomen & uitgaven
Voor iedereen is het prettig als inkomen en uitgaven in balans zijn. Als je elke dubbeltje moet omkeren voordat je het kan uitgeven kan dat vele problemen opleveren. Door bij te houden waar je je geld aan uitgeeft kun je meer bewustwording creŽren, prioriteiten stellen je financiŽn op orde krijgen. Bij het Nibud kun je meer informatie krijgen.
Sparen
Als je de aanschaf van een duur apparaat niet meteen van je maandelijkse inkomen kan betalen is het handig bij de aanschaf van een apparaat of meubilair er rekening mee te houden dat over een aantal jaar het apparaat of meubelstuk zal moeten vervangen. Door maandelijkse een bedrag te sparen kun je zulke grote uitgaven in de toekomst opvangen. Zo kun je in de toekomst grote, soms onverwachte uitgaven opvangen.
Ruilkringen
In Nederland, BelgiŽ en vele andere landen kun je ook goederen en diensten betalen met een alternatief betaalmiddel. Vooral erg handig als je niet zoveel Euro's te besteden hebt of als je ergens goed in bent en dat ook graag voor anderen doet. Kijk eens op de site van Lets Alkmaar als je interesse hebt.
Consuminderen
We leven in een wereld waarbij we snel en makkelijk spullen kopen, waaronder ook veel spullen die we eigenlijk niet nodig hebben. Tijd om te minderen en bewuster uit te geven.
Lenen en schulden
Als met geld omgaan niet je sterkte kant is of als de omstandigheden een loopje met je nemen dan kun je in de financiŽle problemen komen. Blijf niet afwachten maar onderneem actie en vraag hulp als je er alleen niet uitkomt. Pak zelf je schulden aan.
Duurzaam kopen
Duurzame producten kosten vaak iets meer, ze zijn dan ook vaak beter van kwaliteit. Ook met een kleiner budget is het mogelijk je steentje bij te dragen.

Tot slot

Zoals je ziet is geld een breed thema dat een belangrijke rol speelt in de maatschappij. Van geld wordt je niet gelukkig maar zonder geld ben je al snel ongelukkig. Ga er wijs mee om!

Follow zokanhetook on Twitter