Gezondheid

Anticonceptie

Bewegen Cosmetica Gezondheid

Inleiding

Hieronder vind je een artikel over de NuvaRing, een concurrerend alternatief voor de zo bekende pil. Helaas grijpen veel vrouwen automatisch naar de pil en dat vind ik jammer. Hier even in het kort de voordelen van de NuvaRing ten opzichte van de pil:

Minder hormonen
De NuvaRing bevat de helft minder hormonen wat bijwerkingen dus ook vermindert.
Tweemaal per maand
Aan de NuvaRing hoef je maar tweemaal per maand te denken: voor en na de stopweek.
Betrouwbaar
Omdat de NuvaRing direct in de vagina wordt ingebracht blijft de betrouwbaarheid stabiel, ook bij maag-darm problemen.

Start

Toen ik in 2001 mijn eerste vriend leerde kennen kwam ik er niet meer onderuit: ik moest aan de anticonceptie. Maar hormonen gaan slikken voelde niet gewoon niet juist, puur intuitief gezegd. Ik begon met een lichte pil die ik voor drie maanden kon proberen. Elke dag op hetzelfde tijdstip nemen kan best lastig zijn, zeker als je in het weekend een ander dagritme hebt of de pil niet bij je hebt op een tijdstip dat je normaliter thuis bent, best wel gedoe dus. Daarnaast kreeg ik last van bijwerkingen zoals pijnlijke borsten en stemmingswisselingen. Na drie maanden dus terug bij de huisarts op zoek naar een andere oplossing.

Spiraaltje

Het spiraaltje leek mij wel interessant en zodoende toog ik naar de vrouwelijke collega van mijn huisarts. Ze hadden er echter niet bij nagedacht dat mijn baarmoeder nog klein was omdat ik nog geen kinderen heb en uiteindelijk moest ik naar het ziekenhuis om het spiraaltje te laten plaatsen. Was even pijnlijk maar ik heb er een paar jaar plezier van gehad: nooit gedoe meer met de pil en nooit zwanger geworden ook. Tot ergens in 2005 ging het goed, maar ineens voelde het niet meer goed.Wij (Remco en ik) gingen naar de huisarts die concludeerde dat het spiraaltje niet meer goed zat en het direct verwijderde. Weer even pijnlijk maar na zoveel jaren trouwe dienst was dat goed te doorstaan.

Eindelijk!

Een nieuw spiraaltje zou in verband met de plannen van Remco en mij om te trouwen en wellicht binnen vijf jaar aan de kinderen te gaan teveel nadelen hebben. Intussen bleek er iets nieuws op de markt gekomen te zijn: de NuvaRing. De breng je in als een tampon en haal je er na drie weken weer uit. In de ringloze week krijg je een ontrekkingsbloeding die we maar gewoon menstruatie zullen noemen. Na die ringloze week breng je weer een nieuwe in, je hoeft dus maar tweemaal per maand aan je anticonceptie te denken. Hoewel ik het niet juist vind dat er geen eisprong plaatsvind lijkt het toch de beste oplossing. De ring bevat de helft minder hormonen en werkt alleen op de plek waar nodig.

Onbekend maakt onbemind

Als je twijfelt ga dan met je vragen naar de huisarts, die kan je een brochure meegeven en je vragen beantwoorden. Succes!

Follow zokanhetook on Twitter