Gezondheid

Cosmetica

Gezondheid Anticonceptie Bewegen

Inleiding

Cosmetica zijn middelen die de schoonheid verhogen of behouden. De cosmetica branche is groot en het kan daardoor lastig zijn specifieke produkten, zoals natuurlijke cosmetica, te vinden.

Hier een paar redenen om natuurlijke cosmetica te gebruiken:
Minder gifstoffen
De laatste jaren zijn grote cosmeticafabriekanten door natuur- en milieuorganisaties op de vingers getikt vanwege de giftige stoffen die in kleine hoeveelheden in de cosmectica zouden zitten. Veel kleine beetjes worden samen een grote portie.
Geen dierproeven
Fabrikanten van natuurlijke cosmetica zullen er niet voor kiezen hun produkten te laten testen op dieren. Cosmetica geproduceerd in Nederland mag niet op dieren getest worden maar in sommige landen is het verplicht (reguliere) cosmetica te testen op dieren.
Biologische ingredienten
Uiteraardt zijn de ingredienten van natuurlijke cosmetica zoveel mogelijk biologisch of met veel minder gif geteelt dan de reguliere ingredienten.
Allergische reacties
Mensen die allergisch reageren op chemische produkten zijn vaak gebaat bij de natuurlijke variant.

Wanneer is cosmetica natuurlijk?

Het gebruik van de term 'natuurlijk' is niet beschermd en mag dus altijd gebruikt worden waardoor er misvattingen kunnen ontstaan. Zo kan het zijn dat er reclame wordt gemaakt voor een produkt waarbij de nadruk wordt gelegd op één "natuurlijk" ingredient. Een keurmerk kan in zo'n geval aangeven dat het ook daadwerkelijk om natuurlijke cosmetica gaat. Hieronder wat tips.

Waar je op kunt letten bij de aanschafvan natuurlijke cosmetica:
Duits en Frans keurmerk
Het BDIH keurmerk is eigenlijk het enige duidelijke keurmerk dat je in Nederland kunt tegenkomen. Het staat garant voor natuurcosmetica met biologische ingredienten en komt uit Duitsland. In Frankrijk is een vergelijkbaar keurmerk met de naam Cosmebio actief.
De Body Shop
Iedereen kent de produkten van de Body Shop wel. Deze produkten zijn in ieder geval Fair Trade, niet getest op dieren en het gebruikte hout heeft het FSC keurmerk. Daarnaast zijn de produkten 100% vegetarisch, er worden dus geen ingredienten met dierlijke bestanddelen gebruikt. Of de ingredienten biologisch geteelt worden is mij niet duidelijk.
Lobby voor Europees keurmerk
NaTrue is een in Brussel gevestigde lobby/belangengroep die zich bezig houdt met alles omtrent natuurlijke cosmetica in Europa en het certificeren daarvan. Dat houden we in de gaten!

Aanbod en prijs

Er al heel wat natuurlijke cosmetica te krijg en voor ieder wat wils. De gradaties in duurzaamheid varieren nogal, hieronder een samenvatting.

Gradaties in duurzaamheid:
Niet getest op dieren
Alle cosmetica geprudceerd in Nederland mag niet getest worden op dieren, in het buitenland wel. Vaak zijn huismerken van drogisterijen en winkeltekens in Nederland geproduceerd en dus proefdiervrij.
Natuurlijke ingredienten
Een kreet die je nogal eens tegenkomt, zonder bevestigend keurmerk niet betrouwbaar.
Verpakking
Producenten die letten op de duurzaamheid van een produkt letten ook sneller op de verpakking dan een producent die niet let op duurzaamheid. Er is zelfs cosmetica zonder verpakking verkrijgbaar.
Biologische ingredienten
Cosmetica met (deels) biologische ingredienten met keurmerk zal het beste scoren wat betreft het al dan niet gebruiken van giftige stoffen, duurzaam geteelde ingredienten, mogelijke allergische reacties en diervriendelijkheid.
Follow zokanhetook on Twitter