Kleding

Keurmerken

Kleding Aanbod Ervaringen

Keurmerken

Om duurzame produkten beter te kunnen herkennen zijn er voor de consument diverse keurmerken in het leven geroepen. De meeste keurmerken gaan over de produktie van een grondstof, de produktie van een kledingstuk, de arbeidsomstandigheden en soms een combinatie of een deel hiervan.

EKO keurmerk voor Sustainable Textile
Ziet toe op de biologisch teelt van natuurvezels als katoen en hennep. Ook stellen ze minimale eisen betreffende arbeidsomstandigheden.
IVN
De IVN zou je de Duiste variant van het eerste keurmerk kunnen noemen, de telers aangesloten bij deze organisatie houden zich aan strenge regels en produceren biologisch.
Max Havelaar
Dit is het bekende fairtrade keurmerk dat eisen stelt aan correcte arbeidsomstandigheden, prijs en milieu.
Europees Ecolabel
Dit keurmerk geeft aan dat kleding tijdens produktie en gebruik aantoonbaar milieuvriendelijk is. Daarnaast wordt het hergebruik van vezels gestimuleerd en worden er eisen gestelt aan hulpstoffen, chemicalien en watervervuiling.
Made-by
Dit label is allesomvattend: van grondstof tot eindprodukt wordt er gecontroleerd en de juiste prijs betaald. Via de website is elke stap in de produktie van je kleding en de herkomst van materialen te achterhalen.

De keuze is aan jou

Hoe meer je in de duurzame kleding sector duikt, hoe meer je wordt overweldigt met informatie. Het is dan ook aan jou om verder uit te zoeken wat je wilt. Vind je het belangrijk dat je kleding gifvrij geproduceerd is of vind je correcte arbeidsomstandigheden belangrijk? Daarnaast is het handig van tevoren te bedenken of je bereid bent iets meer te betalen of dat je iets minder duurzame kleding koopt die jou niets extra's kost.

Follow zokanhetook on Twitter