Vervoer

Co2 compenseren

Start Ov en auto

'Co2 compenseren en meer' door Danielle, 23 maart 2008

Co2 compenseren is hot, heel erg goed natuurlijk want alle beetjes helpen. Het milieuprobleem gaat wel verder dan de hoeveelheid Co2 in de lucht. Daarom hier wat iedeeen voor ieder die meer wil doen dan alleen Co2 compenseren.

Vakantie in het buitenland

Je kunt natuurlijk een vliegreis boeken naar een leuke populaire vakantiestemming. Maar je kunt het ook eens anders aanpakken, zo zijn er de volgende alternatieven: reis met de trein naar je bestemming of boek een trein-rondreis. In Zweden bijvoorbeeld kun je middels zo'n trein-rondreis half Zweden doortreinen en heb je onderweg de tijd voor activiteiten en zijn, afhankelijk van hoe je geboekt heb, de overnachtingen al geregeld. Ook zou je ervoor kunnen kiezen naar een land te gaan waar ze al vrij lang begaan zijn met het milieu. De Scandinavische landen zijn daar een goed voorbeeld van, ze maken namelijk al jaren gebruik van een duurzaam-bosbeheer beleid.

Woon-werk verkeer

Woon je in een gemiddelde woonplaats en ligt ook je werk of school niet in een onbewoond stukje Nederland dan kun je overwegen om langere afstanden met het openbaar vervoer te overbruggen in plaats van met de auto. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, misschien zegt de ov-reiswijzer wel dat je een slechte verbinding met de bus hebt of dat je wel erg vaak moet overstappen. In dat geval kun je anderen eens vragen wat hun ervaringen op die route zijn, je kunt de route gewoon eens nemen om het te ervaren en je kunt eventueel gebruik maken van een huurfiets op de meeste stations. Niet een dure huurfiets voor toeristen maar een fiets die je via een goedkoop abonnement van nog geen tien euro per jaar op vele stations in Nederland kunt huren. Je betaald per rit wel een bedrag van bijna drie euro maar je bent niet meer afhankelijk van de bus, metro of tram en kunt dus ook nog even omfietsen als je dat zou willen. Een wellicht kun je bij je werkgever hier reiskosten vergoeding voor krijgen. Mijn ervaring is namelijk dat een ritje met de ov-fiets gehuurd voor 24 uur soms goedkoper is dan de bus heen en en terug naar je plaats van bestemming. Meer informatie over de ov-fiets vind je op www.ov-fiets.nl

Auto voor een paar uur

Er zijn intussen diverse organisaties waarbij je makkelijk een auto kunt huren. Bij ons in de buurt is dat Green Wheels, bij het winkelcentrum is een parkeerplek speciaal voor dat kleine rode autootje met herkenbaar groen teken op de zijkant. Gebruik je de auto niet dagelijks maar bijvoorbeel juist als je een dagje uit wil of als je naar de doe-het-zelf zaak gaat dan is zo'n deel-auto een goede optie. Omdat we momenteel de auto van mijn ouders kunnen lenen zijn we nog geen lid geworden van Green Wheels maar zodra we wat meer financiele ruimte hebben gaan we ons zeker aanmelden. Want de auto van Green Wheels staat op nog geen tien minuutjes lopen bij ons vandaan en zo zijn er nog zat voordelen te bedenken.

Follow zokanhetook on Twitter