Vervoer

Ov versus auto

Co2 compeneren Start

'Vergelijk van openbaar vervoer en auto' door Remco op 9 december 2007

Vaak hoor ik dat het ov niet werkt. Met dit artikel wil ik bewijzen dat de auto minstens zoveel (praktische) nadelen heeft als het ov.De meest gehoorde klacht is dat het ov altijd vetraging heeft. De lijn waar mijn trein rijdt (Alkmaar-Haarlem v.v.) komt vetraging bijna niet voor, eens in de maand is dat misschien maximaal 5 minuten. Als ik dezelfde route met de auto zou rijden zou ik iedere ochtend en avond zeker een half uur in de file staan, dus ben ik met de trein sneller. Met de auto reis je van deur tot deur, met het ov zul je altijd nog een stukje moeten lopen of fietsen naar het station. Het voordeel daarvan is dat je beweging hebt en dus calorieen verbrandt.
Ook hoor je vaak dat men het ov duur vind, ik zal niet beweren dat het ov goedkoop is. Maar met de huidige olieprijzen zie je de prijzen van benzine en diesel regelmatig stijgen. Waar je als consument natuurlijk helemaal niet vrolijk van wordt. Daaraantegen stijgt de prijs van het ov maar eenmaal per jaar en is dat meestal gelijk aan de inflatie. Brandstof is natuurlijk niet de enige kostenpost voor de auto, want er zijn nog kosten voor de verzekering, belasting, afschrijving, onderhoud, parkeren en evt boetes en/of wegenwacht.

Toen ik nog een auto had was het altijd spannend of de auto 's ochtends wel wilde starten. Omdat ik een oude auto had heb ik lang in dubio gezeten of ik nog meer zou investeren of toch een andere aanschaffen? In die zin weet je met een auto niet waar je aan toe bent. Dit soort kosten kunnen flink varieren en zijn daarom moeilijk te voorspellen. Tuurlijk kan een trein ook kapot gaan en kun je daar last van ondervinden. Maar als reiziger heb je daar geen kosten aan en geen zorg voor de reparatie.Een andere reden om de auto wel te gebruiken is omdat men het makkelijk vind. Maar in het ov wordt je gereden en kun je dus lekker ontspannen, wat wel een luxe gevoel geeft. En je kan je tijd nuttig besteden door nog wat huiswerk te maken of de krant te lezen. Ook voor korte stukjes zoals boodschappen doen, waarbij je veel mee moet nemen, zijn er tegenwoordig prachtige bakfietsen te koop. Ikzelf heb stevige fietstassen op mijn fiets. Kortom ik ben er van overtuigd dat het ov in vele gevallen beter is en dus niet alleen voor het milieu!

Follow zokanhetook on Twitter