Je bent hier: Thuis -> Vrije Tijd -> Uit eten

Dagje Weg Vakantie Vrije Tijd

Inleiding

Er zijn in Nederland steeds meer mogelijkheden om uit eten te gaan naar een vegetarische en/of biologisch eetgelegenheid. Omdat ik zelf al jaren vegetariër ben weet ik wel een beetje waar goed vegetarisch eten geserveerd wordt. Biologisch is gelukkig steeds meer in opkomst. Hieronder wat bevindingen via het internet en wat herinneringen van onze bezoekjes aan diverse eetgelegenheden.

Voor herhaling vatbaar: Restaurant Hagedis in Den Haag

In oktober 2008 waren we om een minder leuke reden op een zondagavond in Den Haag. We wilden niet eten in het hotel, ervan uitgaande dat er elders een restaurant was dat meer biologische producten gebruikt. Na zoeken op internet bleek er inderdaad een restaurant te zijn en ook nog in de buurt van waar we logeerden. Het bleek een vegetarisch-biologisch restaurant met de naam Hagedis. We hebben heerlijk gegeten met z'n tween voor EUR44,- inclusief voorgerecht, hoofdgerecht, toetje en twee (niet alcoholische) drankjes per persoon! Restaurant Hagedis bevind zich in een oud krakerspand, heeft een simpele, leuk aangeklede inrichting, serveert biologisch en vegetarisch en is ook nog eens spotgoedkoop! Je moet wel even contant geld meenemen want pinnen kan helaas niet. Geld opnemen kan wel bij AH XL maar alleen tijdens openingstijden. Ben je in de buurt heb heb je honger, ga dan absoluut even langs!

Restaurant Groenland provincie Utrecht

In 2006 zijn we naar restaurant Groenland geweest, in de provincie Utrecht. De inrichting was simpel maar wel origineel met hout langs de wanden. De bediening leek wat gestrest. Er stond niet veel op de menukaart maar er kon wel duidelijk gekozen worden uit vegetarisch, vlees of vis. Ik ging natuurlijk voor vegetarisch maar Remco ging voor vlees. Ik kreeg een lekkere portie groente maar Remco zijn portie was teleurstellend en hij had na de maaltijd nog honger over. Bij navraag bleek er de volgende gedachtegang achter te zitten: Ze willen de prijzen laag houden zodat het voor iedereen toegankelijk wordt. Alle gerechten kosten bijna hetzelfde maar voor dat bedrag krijg je meer biologisch groente dan vlees. Logisch want biologisch vlees is erg kostbaar. Daarom was de portie een stuk kleiner. Jammer, wij gaan liever elders eten.

Noord-Holland scoort goed, Zuid Holland slecht

Via een website die inmiddels niet meer bestaat kwam ik er erachter dat er in mijn provincie 33 deels of geheel vegetarische dan wel biologisch restaurants, lunchroom en eetcafés zijn! Uit nader onderzoek op die inmiddels opgeheven site concludeerde ik destijds dat ik in de goede provincie (Noord-Holland) woon: Zuid-Holland scoort ondanks de vele inwoners slecht hoewel Utrecht als kleinere provincie met 20 erg goed scoort. Wellicht komt het omdat er in steden als Zeist en Amersfoort veel aanhanger van de antroposofie actief zijn die uiteraard biologisch en vaker vegetarisch eten dan "de gemiddelde mens".Verder zijn er in grotere steden zoals Amsterdam meer gelegenheden te vinden. In Amsterdam 20 om precies te zijn, variërend van Shakie's op het centraal station tot geheel biologische en macrobiotische restaurants!

Lunchen in Alkmaar

In Alkmaar mag lunchroom Fermento ons inmiddels begroeten als vaste klant. Er is in Alkmaar ook een Bagels & Beans lunchroom waar wij éénmaal gegeten hebben. Mijn man vind het een leuk concept maar ik vind de bagels (broodjes met een gat erin) een te kleine portie. Daarnaast is het filiaal in Alkmaar nogal knus, erg druk dus als het vol zit. Wellicht een idee om dit unieke concept waarbij biologische bagels geserveerd worden eens voor jezelf te gaan testen.

Dineren in Alkmaar

Wil je graag biologisch dineren in de buurt van Alkmaar dan zal je helaas moeten uitwijken naar Haarlem of Amsterdam, tenzij je restaurant La Chatelaine in Egmond aan Zee erg prettig vind. Mocht je toevallig in Schoorl zijn dan kun je ook terecht bij 't Strooye Huys dat sinds 2009 Herberg Het Landhuis heet. Wel even van te voren aanmelden en dan krijg je een heerlijke, verantwoorde en gezonde maaltijd gemaakt door de Heer des Huizes (althans zo ging dat in het najaar van 2008). Je kunt er ook logeren, wij verbleven in één van de twee appartementen maar waren niet gecharmeerd, onder andere door de bedden die op een kleine zolder stonden. De omgeving met Klimduin en Schoorlse Duinen en natuurlijk de zee maken een hoop goed.

Zoeken en vinden

Ben je op zoek naar een restaurant of lunchroom dan heb je via Puur Uit Eten een goede kans iets te vinden. Als je via een andere weg iets vind dan hoor ik dat graag van je! Ik wens je veel plezier en een zeer smakelijk maaltijd toe.

Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2009

Follow zokanhetook on Twitter